Tuesday, June 14, 2011

Nastanak imena Hercegovina

O postanku imena Hercegovina poznata je teorija kako je dobila ime nakon sto se Stjepan Kosaca proglasio hercegom.
U knjizi "Hercegovacka prezimena" , u Hercegovini se odrzala jedna stara turska prica koja nema nikakve veze sa herceg-Stjepanom.
Ovu pricu je ispricao jedan starac iz Hercegovine, jos u polovini 19. Stoljeca, a tadasnji kronicar zabiljezo.
"Cim je Bosna i Hercegovina, Bog ti pomogao, bila fet ucinjena od Turcina, odmah nizami (vojnici) stanu iskati izum (dopust) da odu malo u svoj vilajet na selamluk (vidjenje) i na tehvdih (ladanje), biva da malo promijene hariju (zrak) jer nikako nijesu mogli obikavati nasu vrucinu i zegu. Mnogi od njih, koji nijesu bili vise godina kod kuce, dobiju teskeru (propusnicu) da mogu ici. Kad su dosli tamo u svoju domovinu, vec odakle je koji bio, stanu ih zapitkivati njihove emserije (poznanici) i jarani o svemu i svacemu, i kakva je ta gjaurska zemlja i kakvi su kauri. Oni im pocnu svasta pricati, a od Hercegovine im jos reknu nabaska (posebice) kao da su se svi sto godina zdogovarali i ovo: "Para yok, herseng cok", sto je biva, efendum, po naski, "Para nema, a kamenja bukader" (i odvise).
O tome zacuje polagano i sultan u Stambolu pa sabere na divan (vijece) sve svoje musire, valije i vezire, te ih zapita kako ce novo ime nadjeti toj gjaurskoj zemlji uz inat gjaurima jer mu je dosta askera (vojnika) pozobala, dok ju je zauzeo. Na to se digne jedan stari pasa, koji je bio u Hercegovini, kako je baskin (zgodno) pa onoj nizamskoj "herseng" – "puno kamenja" nadjenuti ime i cijeloj zemlji, jer ima i onako plaho puno kamenja. Sultan i vas divan na to kail i razi bude (spremno pristanu), te po askerskoj rijeci "herseng" prozva zemlju Hercegovinom."

No comments:

Post a Comment