Thursday, June 16, 2011

,,,,katolicko srpsko kraljevstvo!

Vjerujem da ce mnoge ovaj naslov zbuniti, ali kada se malo vise posvetite istrazivanju historije uvijek se moze naci pregrst nama danas nevjerovatnih stvari, iako one to u svoje vrijeme svakako nisu bile. Ponovo se bavim temom iz srednjeg vijeka, ali ovaj put iz historije srpske drzave. U godini sam 1217. Velika godina za srednjovjekovnu srpsku drzavu jer ce te godine njen vladar po prvi put ponjeti kraljevsku krunu i zbog toga dobiti naziv "Prvovencani". Rijec je o Stefanu Nemanjicu, drugom sinu velikog zupana Stefana Nemanje rodonacelnika dinastije Nemanjica.
Pretpostavljam da vecina vas koji citate ovaj post nije upoznata sa cinjenicom da je te godine kruna za Stefana dosla zapravo iz Rima. Papski legat pape Honorija III krunisao je za novog kralja Stefana Nemanjica i uveo na taj nacin srpsku drzavu u krug katolickih zemalja. Sam cin krunisanja krunom koju je poslao papa znacio je da srpska drzava priznaje supremaciju pape, a kako je duhovna vlast na zemlji po srednjovjekovnom shvacanju visa od svjetovne tim cinom kralj postaje papin vazal. Za Stefana Nemanjica nista neobicno jer je i sam poticao iz katolicke porodice iz Zete. Zeta, nekadasnje Dukljansko kraljevstvo, a danasnja Crna Gora dugo vremena je bila katolicka zemlja pod jurisdikcijom veoma stare Barske nadbiskupije. Stefanov otac pomenuti rodonacelnik srpske kraljevske dinastije Stefan Nemanja krsten je po rodjenju kao katolik, a Stefanov stariji brat Vukan koji je u to vrijeme bio zetski tj. dukljanski kralj je to cijelo vrijeme i ostao. Tako je Stefan Nemanjic još 1204. slao molbu u Rim papi Inocentu III da dobije krunu, ali mu je tek Inocentov nasljednik na papskoj stolici Honorije III konacno pozitivno odgovorio i poslao svog poslanika sa krunom kojom je okrunio Stefana 1217. godine.
Zavrsicu ovaj post jednom zanimljivoscu iz privatnog zivota prvog srpskog kralja. On je, naime, bio ozenjen vizantijskom princezom Evdokijom Andjel, ali je jadnu Evdokiju otjerao jer je navodno imala sugu. Pravi razlog, medjutim, bio je u cinjenici da se Stefan htio ozeniti po drugi put i to sa katolkinjom Anom Dandolo, unukom tada cuvenog mletackog (venecijanskog) duzda Enrikea Dandola. Ana Dandolo postala je Stefanova zena upravo u vrijeme kada Stefan salje svoju prvu molbu za krunisanje u Rim 1204. godine.

No comments:

Post a Comment