Thursday, June 16, 2011

,,,,,Iliri u nama!

Iskreno se nadam da je vecini poznata cinjenica da su prije dolaska Slavena na prostore danasnjeg Balkana u 6. i 7. stoljecu ovi prostori bili naseljeni velikim brojem ilirskih plemena. Iako su ona i njihove teritorije vec dugo vremena prije slavenske najezde bila u sastavu Rimskog carstva to nikako ne znaci da su ta plemena u potpunosti bila romanizirana. Plemena poput Desidijata, Daorsa, Japoda, Mezeja, Deura, Breuka, Dalmata i mnogih drugih jos davno prije Rimljana gradili su i izgradili svoju kulturu koja ne samo da je prezivjela Rimljane nego je u nekim svojim elementima prezivjela sve do danas.
Dolazak Slavena oznacio je kraj jednog i pocetak sasvim drugog i drugacijeg doba. Taj prijelaz iz antike u srednji vijek bio je veoma nasilan, nestajali su gradovi, drzave narodi, ali su isto tako nastajali i novi. Iliri, iako ni sami nisu bili nikada jedinstveni, brojali su veliku populaciju sa zajdnickim kulturnim elementima i nikako nisu mogli u potpunosti nestati u tim burnim vremenima. Pokrenuti tom nasilnom migracijom oni prezivjeli Iliri koncentriraju se u pojedinim dijelovima Balknaskog poluotoka, gdje su se stapali sa novopridoslim stanovnistvom, dajuci mu mnogobrojne elemente svoje tradicije i kulture. To narocito vrijedi za prostore Bosne i Hercegovine, jer planinski reljef zemlje pruzao je idealno utociste u teskim vremenima seobe naroda. Vrijedno je i zanimljivo pitanje danas koliko je od tog ilirskog identiteta ostalo u nama i koliki je broj prezivjelih obicaja posebno u seoskim sredinama koji su toliko integrirani da ni ne pomisljamo da bi mogli biti ilirskog porijekla. Navescu nekoliko primjera.
-Jedna od cestih prica koja se moze cuti sirom Bosne i Hercegovine je prica o kucnoj zmiji. Rado bih cula sve varijante te price do kojih je danas moguce doci. Ta zmija zivi ispod kucnog praga i nikako se ne smije ubiti ukoliko se naidje na nju jer je ona zastitnica te kuce i porodice koja u njoj zivi. Zmija je u ilirskoj kulturi zauzimala izuzetno visoko mjesto kao zivotnija zastitinica ne samo kuca u kojima se zivi nego i kuca nakon smrti pa je cest simbol i na grobljima. Koliko je bitan kult zmije kod starih Ilira govori i cinjenica da sama rijec Ilir po svoj prilici bila rijec za zmiju od koje su po mitologiji Iliri i nastali. Ta prva zmija nazivala se Illurjanka. Kako se vidi, ovdje je rijec o potpuno drugacijem, pozitivnom znacenju simbola zmije za razliku od kasnijeg, krscanskog znacenja koje je zmija dobila.
-Tetoviranje na koje se i danas moze naici, posebno kod katolickog stanovnistva u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ilirskog je porijekla. U ilirskim grobovima na Glasincu, kao i u sojenickom naselju u Donjoj Dolini kod Bosanske Gradiske otkrivene su kratke, bronzane veoma nasiljene igle koje bi se nataknule na drzak a sluzile su za bockanje koze i tetoviranje raznih ornamentalnih motiva.
-Vjerovanje u zao pogled kojim se moze "ureci" i naskoditi ljudima, zivotinjama pa cak i stvarima bilo je veoma rasireno medju Ilirima.
-Viseglasno pjevanje koje se moze cuti i danas po selima sirom Bosne i Hercegovine takodjer je ilirski relikt jer se ne nalazi kod drugih slavenskih naroda. Osim toga, rasprostranjenost tih muzickih oblika podudara se sa geopolitickim podrucjima koja su u prahistoriji i antici naseljevala pojedina ilirska plemena. Plesovi poput razlicitih kola isto imaju ilirski karakter.
Ovo je svakako samo nekoliko primjera elemenata ilirske kulture koji su prisutni i danas,,.

No comments:

Post a Comment